Menüpontok

Zsákos porleválasztó berendezések

A zsákos porleválasztó berendezések a mechanikus leválasztók közé tartoznak. Gravitációs ülepítést valósítanak meg. A zsákok elhelyezése a porkamrákban történik. Szemben a porleválasztó ciklonokkal, ahol a szemcsék kiválását a tangenciálisan belépő levegőáramból centrifugális erőhatás révén érjük el, itt 0,4-0,8 m/s sebességgel vezetik át a poros levegőt. A hatásfokozás érdekében terelőlapátokat, zsalukat építenek be.

A porral terhelt gázok csővezetéken át jutnak el a szűrő szennyes-gáz terébe. Itt egy ütközőlemezhez érve kiválnak a durva szemcsék. A megmaradó finom port tartalmazó gáz bejut a poros térbe és egyenletesen oszlik a tömlők mentén. A por kívülről éri a támasztó kosarakra húzott tömlőket. A szívott üzem miatt a tömlő ellenállásának következtében a tömlő rászívódik a kosárra, a por a külső felületén megmarad. A tisztított gáz a tömlőn keresztül a tisztagáz-térbe, majd a csővezetéken keresztül a ventilátorhoz jut. A tömlők tisztítása automatikus módon, a rövid frisslevegős impulzusokkal történik. Elektronikus vezérlés kapcsolja elektromágneses szelepek segítségével 0,1-1,5 sec.-os impulzus időtartamra a membránszelepeket az előírt ütemidőnek megfelelően. Az impulzus ideje alatt 5-7 bar túlnyomású levegő áramlik a megfelelő elosztócsövön át a hozzákapcsolt injektorhoz, melyen keresztül az áramlás a tömlőbe hatol. Az eddig csillag alakban a kosárra tapadó zsák lökésszerűen felfúvódik, a porrészecskék tehetetlenségük következtében a bunkerba hullnak. Ez az egyik legelterjedtebb tömlőtisztítási módszer, de nem az egyedüli. A következőkben néhány eltérő megoldást sorolunk fel.

 • zsákos porlevalasztóOldalirányú lengetés
 • Hosszirányú rázás
 • Keresztirányú rázás
 • Ellenáramú fúvatás pulzáló levegővel
 • Ellenáramú fúvatás levegővel
 • Hosszirányú gépi rázás időprogram szerint
 • Reverse-jet eljárás

Szűrők áramlási ellenállása

A szűrőberendezéseken kialakuló nyomásesés két fő összetevője a tiszta szűrőanyag és a lerakódott porréteg ellenállása. A ritkább szövésű szűrők áramlási ellenállása kisebb mint a sűrű szövésűeké, mivel az áramlási sebesség általában a lamináris tartományban van ezért az ellenállás a gáz mennyiségétől függ és mértéke egyenesen arányos a szűrési sebességgel.

A levált porréteg és a szűrő együttes ellenállását meghatározó tényezők:

 • Szűrőréteg felületi terhelése
 • A szűrőanyag szabad térfogata
 • Vivőgáz tulajdonságai (sűrűség, viszkozitás, nedvességtartalom..)
 • A por koncentrációja a gázban, vagy a porterhelés mértéke
 • A por jellemzői (szemcseméret, méreteloszlás, morfológia, fizikai/kémiai tulajdonságok)

Az ellenállásból adódó nyomásesés a berendezés gazdaságos üzemeltetése szempontjából meghatározó.

Részecskék mozgása gravitációs erőtérben

A részecskékre két ellentétes irányú erő a gravitáció és a közegellenállás hat. A részecskék körüli áramlási ellenállás a közeg sebességváltozásából adódó dinamikus és a viszkozitásból adódó súrlódási ellenállás A süllyedési sebesség függ a közeg áramlási jellemzőitől (Reynolds szám) más módon számítandó lamináris (Re<0,1) átmeneti (0,1<Re<1000) és turbulens (1000<Re) tartományban.

 • lamináris (Re<0,1) súrlódás a döntő a dinamikus elhanyagolható
 • turbulens (1000<Re) dinamikus a döntő a súrlódás elhanyagolható
 • átmeneti (0,1<Re<1000 mindkét hatást figyelembe kell venni

A 0,1μm-nél kisebb részecskék kaotikus (Brown-féle) mozgást végeznek, (lebegésben maradnak).

Száraz mechanikus

 Előnyei:

 • Folyamatos üzemű működéssel alkalmasak száraz porok leválasztására
 • Széles hőmérséklet tartományban üzemeltethetők
 • Nem érzékenyek a gázáram változó porkoncentrációjára

Hátrányai

 • Nem alkalmas 5 μm-nél kisebb szemcsék leválasztására
 • Gázhalmazállapotú szennyezőket nem tudja leválasztani
 • Leválasztási hatásfokukat erősen befolyásolja a gáz térfogatárama

Kérjen árajánlatot, információt!

Melyik termékünk, szolgáltatásunk után érdeklődik?

Az Ön adatai:

Üzenet szövege:

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Szolgáltatásaink

Szűréstechnológiai termékeink, ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések forgalmazása mellett az Indufil Kft. különböző szolgáltatásokkal, mérnöki/gazdasági tanácsadással, technológia tervezéssel és a komplett szűréstechnológia kivitelezéssel áll partnerei rendelkezésre.

Filtermanagement »

Partnereink számára a termelés igényehez szinkronizáltan raktározzuk a szükséges filtereket, kellékeket és ütemezetten, vagy just in time szállítjuk. A pontos filter logisztika mellett a felmerülő karbantartási, minősítési és mérési feladatokat is elvégezzük.

Tervezés, kivitelezés »

Új szűréstechnológiai probléma? Mérnök kollégáink segítenek kiválasztani, majd megtervezni az igénykehez illeszkedő szűréstechnológiát, illetve igény szerint vállaljuk a kivitelezés lebonyolítását is rövid határidővel.

Hulladékkezelés »

Szakértő csapatunk sokéves tapasztalattal vállalja használt szűrőbetétek kiszerelését, gyűjtését, elszállítását, tisztítását vagy semlegesítését.

Érdeklik
a részletek?

Kedvező költségek, rugalmas-, gyors kiszolgálás, korrekt árak, szakértő segítség, megbízható szerviz, karbantartás!

Kérjen árajánlatot!

Tovább az ajánlatkéréshez
 

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »