Menüpontok

Ipari porleválasztó berendezések

porleválasztó

Az iparban a legtöbb megmunkálásnál(hegesztés, fűrészelés, marás, csiszolás, köszörülés, stb.), szállítási feladatoknál, keverési feladatoknál, a magashőmérsékletű eljárások esetében és számtalan esetben keletkezik por, szálló por. A porok egy része nem igényel figyelmet a porleválasztás részéről, de a munkahely, vagy a környezet levegőjében tartósan megmaradó, lebegő porszemcsék egészségügyi, környezeti kockázatuk miatt leválasztásra, kiszűrésre kell hogy kerüljenek.

A levegőben lebegő szálló por nagyon sok szempont szerint csoportosítható, egészségügyi szempontból az egyik legfontosabb paraméter a porszemcse nagysága, hiszen a legkisebb részecskék akár a tüdőbe is eljuthatnak és bizonyítottan komoly megbetegedéseket okozhatnak.
A 100 μ-nál kisebb szemcsék már belélegezhetőek, de ezek nagy része az orrban és a szájban elakadnak, így nem jutnak a légutak mélyebb szakaszaiba. A 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton, a 4 mikron alattiak pedig bejutnak a tüdőbe és az egészségügyi kockázatuk megsokszorozódik. A 2,5 μ-nál kisebb porrészecskék pedig már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen ürülnek ki a tüdőből. 

Ha a levegőben található szilárd szennyeződést, port vizsgáljuk, akkor az alábbi jellemzők is fontos támpontot adnak a további teendőket illetően:

 • Az élővilágra és az emberre gyakorolt élettani hatás; ezen belül a por lehet: rákkeltő, toxikus, krónikus megbetegedést okozó (a krónikus megbetegedést okozó poroknál elsősorban a 0,1-5 m közötti szemcsenagyságú, kvarctartalmú porok veszélyesek, ugyanis ezek szilikózist okozhatnak, de például az asztalosüzemekben keletkező keményfák csiszolatpora is bizonyítottan rákkeltő), allergén, vagy élettanilag semleges.
 • Az a pormennyiségi határérték, amely az adott légköri környezetbe még "büntetlenül" kibocsátható. Itt az emisszió, transzmisszió és imisszó fogalmak fontosak és ezen határértékek általában jogszabályokban rögzítettek.
 • A levegő-por keverék alsó és felső robbanási koncentrációja.

ipari porleválasztó

Az ipari gyakorlatban a hatékony, de gazdaságilag is reális porelszívás megtervezése és telepítése az egyik legösszetetteb folyamat, túl sok tényezőt, túl sok lehetséges variációt lehet és kell figyelembe venni a tervezésnél és a csak a paraméterek pontos felmérését követően lehetséges javaslatot tenni a legoptimálisabb porleválasztó rendszer kialakítására.

Nézzük a legfontosabb paramétereket:

 • az elszívandó légmennyiség térfogatárama Nm³/h-ban?
 • az elszívott levegő portartalma g/m³-ben?
 • az előírt emisszió értéke, mg/Nm³-ben?
 • a por anyaga, szemcseméret-eloszlása?
 • a por releváns fizikai és kémiai tulajdonságai?
 • az elszívásra kerülő levegő-por keverék hőmérséklete?
 • a por robbanás- és tűzveszélyessége?
 • a légáramban lévő vízgőz mennyisége, kondenzáció-veszély fennállása?
 • a légáramban lévő más szennyeződések előfordulása?
 • a porleválasztó kültéri vagy beltéri telepítéssel kell készüljön?
 • a leválasztott por vagy zagy kiürítése a szűrőbunkerből hogyan történjen?
 • veszélyes hulladék keletkezik-e? mi az ártalmatlanítás módja?
 • mekkora a telepítésre rendelkezésre álló hely?
 • milyen legyen a rendszer automatizálási szintje?
 • bekerülési költség, üzemeltetési költségek, energiafelhasználás?

A releváns paraméterek összegyűjtése és értékelése után van lehetőség javaslatot tenni a porelszívó rendszer kiépítéséra, a szennyezett levegő elragadására, összegyűjtésére, elszívására és az elszívott szennyezett levegő ismeretében a leghatékonyabb porleválasztás és porleválasztó kiválasztására.
A porral telített levegő szűrésére léteznek mechanikus megoldások, a különböző porleválasztó ciklonok: vertikális ciklon, axiálciklon, és egyéb elveken: gravitációs erőn, centrifugális erőn, ütközéses eljárásokon alapuló leválasztások, de ezen berendezéseket általában csak előszűrőként, előleválasztóként alkalmazzák korlátozott hatékonyságuk okán.
A legelterjedtebb ma is használatos porleválasztókban a szűrési folyamatot általában zsákos, tömlős megoldással, táskás vagy zsebes szűrőkkel, illetve különféle patronos, kazettás szűrőmegoldásokkal végzik el, ami a hatékonyságon, megfelelő szabályozhatóságon túl a praktikus üzemeltetési szempontokat is messzemenőleg kielégíti.

 

Porleválasztó berendezés termékjellemzők:

Leválasztás:  szűrőzsák, szűrőtömlő, táskaszűrő, zsebes szűrő, szűrőpatron, szűrőkazetta
Kapacitás: 5,000 - 100,000 Nm³/h
Kialakítás: kültéri és beltéri megoldások

 

Főbb felhasználási terület:


» fa és bútoripar
» malomipar
» fémmegmunkálás 
» kőmegmunkálás
» élelmiszeripar

 

Kapcsolódó szűrőelemek:


» ipari porzsák
» szűrőtömlő
» táska szűrő
» szűrő patron
» szűrő kazetta

Kérjen árajánlatot, információt!

Melyik termékünk, szolgáltatásunk után érdeklődik?

Az Ön adatai:

Üzenet szövege:

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Szolgáltatásaink

Szűréstechnológiai termékeink, ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések forgalmazása mellett az Indufil Kft. különböző szolgáltatásokkal, mérnöki/gazdasági tanácsadással, technológia tervezéssel és a komplett szűréstechnológia kivitelezéssel áll partnerei rendelkezésre.

Filtermanagement »

Partnereink számára a termelés igényehez szinkronizáltan raktározzuk a szükséges filtereket, kellékeket és ütemezetten, vagy just in time szállítjuk. A pontos filter logisztika mellett a felmerülő karbantartási, minősítési és mérési feladatokat is elvégezzük.

Tervezés, kivitelezés »

Új szűréstechnológiai probléma? Mérnök kollégáink segítenek kiválasztani, majd megtervezni az igénykehez illeszkedő szűréstechnológiát, illetve igény szerint vállaljuk a kivitelezés lebonyolítását is rövid határidővel.

Hulladékkezelés »

Szakértő csapatunk sokéves tapasztalattal vállalja használt szűrőbetétek kiszerelését, gyűjtését, elszállítását, tisztítását vagy semlegesítését.

Letölthető katalógus

Szűréstechnikai termékeink, szűrőink, szűrőmegoldásaink, kapcsolódó szolgáltatásaink tekintetében az alábbi pdf formátumú prospektus, katalógus, szakmai információ tölthető le oldalunkról.

Indufil általános prospektus

Magyar nyelvű prospektusunk, a cég adatain túl a főbb szűréstechnikai termékcsoportokat tartalmazza.

Letöltöm »

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »