Menüpontok

Ventilátorok

A ventilátorok feladatukat tekintve a pneumatikus szállítást valósítják meg. A szívó- és nyomóoldal között nyomáskülönbséget hoznak létre így a zárt csőrendszerben nagy sebességgel tudják mozgatni a beszívott levegőt. A nagynyomású levegővel különböző frakciók szállíthatók. A por keletkezési és tárolási helye a legtöbb esetben, térben elválik egymástól, az elszívó egységtől a porleválasztókig illetve tároló helyekig levegőárammal juttatják el felületkezelés melléktermékeit. Különböző anyagok különbözőképpen viselkednek ebben a zárt rendszerben. Ez függ a frakció méretétől, homogenitásától és anyagától. Nyomásveszteségek léphetnek fel, amelyeket a zárt rendszerben tapasztalhatunk az eltérő idomok, szűkítések és csappantyúk beiktatása illetve a csőrendszer hossza miatt. Ezek nyomásra gyakorolt veszteségeit a rendszer tervezése során figyelembe kell venni, hogy az anyag mozgatása zökkenőmentes legyen. Ellenkező esetben egyes helyeken felhalmozódhat a szállított anyag, a por, a forgács, a műtrágya vagy akár a szemes takarmány. Ez további nyomásveszteséget generál és a csőrendszer teljes dugulásával is járhat, amelyet csak mechanikai módon, az érintett terület szétbontásával lehet megszüntetni. Miután ezeket a veszteségeket kiszámoljuk, meghatározható a szükséges levegőáramot előállító ventilátor teljesítménye.

A ventilátorok típusai működési elv alapján:

  • Radiális vagy centrifugális
  • Axiális

Radiális vagy centrifugális ventilátorok

Az áramló közeg (legtöbb esetben levegő) a szívónyíláson lép be a házba, itt a járókerék centrifugális mozgással a lapátok külső felületére kényszeríti azt, így helyzeti energiája megváltozik, majd a kinetikus energiájában megnövelt közeg a nyomóoldalon távozik a csőrendszerbe. A légáram, tehát ellentétben a ventilátor elnevezésével a tengelyiránnyal axiálisan lép be és távozik.

A ventilátorok alkalmazásukban is különbözhetnek, lehetnek szállító vagyis transzport és szellőző ventilátorok. Utóbbiak kizárólag lég- illetve gáznemű anyagokat szállítanak. Legfontosabb alkalmazási területük a szellőzés és füstgáz elvezetés biztosítása. A szállító ventilátor légnemű és szilárd anyagok együttes mozgatására transzportálására használható. A centrifugális ventilátorok mindkettő alkalmazási területen használhatók ellentétben az axiál ventilátorokkal, melyek szilárd részeket nem képesek áramoltatni.

Az előállított nyomás alapján tovább differenciálhatók a ventilátorok:

  • kisnyomású.....maximum             300 Pa
  • közepes nyomású.....maximum 5.000 Pa
  • nagynyomású....maximum      10.000 Pa

A radiál vagy centrifugális ventilátorok a ház elhelyezkedése alapján is megkülönböztethetőek. Ez praktikus okokból a házállás hajtásoldali felét veszi figyelembe, így vannak balos és jobbos kivitelű házak. A szívónyílás 45 fokonkét fordul.

Nem elhanyagolható ezen berendezések zaja sem. A működést biztosító motorok saját hangján felül a járókerék munka közben, a levegő tehetetlenségének és a centrifugális erőnek köszönhetően szintén zajos, bár a csigaház valamelyest csillapítja a zörejeket.

Axiál ventilátorok

Axiál ventilátorral kizárólag gáznemű anyagok szállíthatók, ezért transzportálásra nem csak szellőztetésre és elszívásra alkalmasak. Vákuum azonban ezekkel az eszközökkel is előállítható. Jó példa erre az állattartó telepek ventilátor kürtője, melyben az axiál ventilátort vízszintes síkban helyezik el egy kürtőben, így annak szívóoldala az ól felé, nyomóoldala a szabad légtérbe nyílik. Az elhasznált levegőt és a szekrétumokból felszabaduló ammóniát a ventilátor által létrehozott vákuum távolítja el a helyiségből, amelyet légbeejtő nyílások segítségével pótolnak friss levegővel.

Elterjedt ragasztó illetve lakkozó részlegek gázainak és gőzeinek eltávolítására is. Ebben az esetben is kéményekbe vagy deflektorokba építik őket és a kicsapódó gőzöket szűrőbetétekkel felfogják. A mérgező alkotóelemeket aktívszenes szűrővel semlegesítik. Az axiál ventilátorok minden esetben közvetlen hajtásúak. A levegő itt is axiálisan lép be szabad kiszívással. A járókerék lapátsora a levegő kinetikus energiáját megváltoztatja. Az áramló levegő nyomása p1-ről p2-re változik. A járókerék mérete és a lapátok szöge egyenes arányban csökkenti, illetve növeli a kiáramló levegő nyomását. Legnagyobb előnye, hogy nagy levegőmennyiséget szállíthat, kis nyomásteljesítmény mellett.

Mindkét változat létezik ATEX-es kivitelben is, melyek a robbanásbiztonságot szolgálják.

Kérjen árajánlatot, információt!

Melyik termékünk, szolgáltatásunk után érdeklődik?

Az Ön adatai:

Üzenet szövege:

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Szolgáltatásaink

Szűréstechnológiai termékeink, ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések forgalmazása mellett az Indufil Kft. különböző szolgáltatásokkal, mérnöki/gazdasági tanácsadással, technológia tervezéssel és a komplett szűréstechnológia kivitelezéssel áll partnerei rendelkezésre.

Filtermanagement »

Partnereink számára a termelés igényehez szinkronizáltan raktározzuk a szükséges filtereket, kellékeket és ütemezetten, vagy just in time szállítjuk. A pontos filter logisztika mellett a felmerülő karbantartási, minősítési és mérési feladatokat is elvégezzük.

Tervezés, kivitelezés »

Új szűréstechnológiai probléma? Mérnök kollégáink segítenek kiválasztani, majd megtervezni az igénykehez illeszkedő szűréstechnológiát, illetve igény szerint vállaljuk a kivitelezés lebonyolítását is rövid határidővel.

Hulladékkezelés »

Szakértő csapatunk sokéves tapasztalattal vállalja használt szűrőbetétek kiszerelését, gyűjtését, elszállítását, tisztítását vagy semlegesítését.

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »