Menüpontok

ATEX-es szűrőberendezések

Robbanásveszélyes térségek besorolása:

Az EuroNorm besorolása alapján 8 ZÓNÁT hoztak létre, az alábbi táblázat ezeket mutatja be, a bányászati besorolást jelen táblázat nem ismerteti, így hat kategória került a felsorolásba, három kategória a gázokhoz további három a porszerű anyagokhoz kapcsolódik:

ZÓNA VESZÉLYFORRÁS KOCKÁZAT KATEGÓRIA KÉSZÜLÉK
0 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog állandó, hosszú időtartamú vagy gyakori II 1 G nagyon magasfokú biztonság /2 független meghibásodás esetén is biztonságos üzemelés/
1 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog eseti II 2 G magasfokú biztonság /várható meghibásodás esetén biztonságos üzemelés/
2 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog eseti, de akkor is csak rövid időtartalmú II 3 G szokványos biztonság /normális üzemelés esetén biztonságos/
20 por/dust állandó, hosszú időtartamú vagy gyakori II 1 D nagyon magasfokú biztonság /2 független meghibásodás esetén is biztonságos üzemelés/
21 por/dust eseti II 2 D magasfokú biztonság /várható meghibásodás esetén biztonságos üzemelés/
22 por/dust eseti, de akkor is csak rövid időtartamú II 2 D- elektromos vezetőképes porok II 3 D- elektromos vezetőképesség nélküli porok

magasfokú biztonsági szint 

szokványos biztonsági szint

Magyarázat a táblázathoz:
G – GAS (gáz)
D – DUST (por)

Szakterület rövid neve: Robbanásveszélyes környezetbe szánt berendezések
EU-s irányelv: Az Európai Parlament és a Tanács 2014. február 26-i 2014/34/EU irányelve a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról
EU-s irányelv rövidítése: ATEX
Hatályát vesztett.
korábbi EU-s irányelv
94/9/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről (1994. március 23.)
Hatályos átültető magyar jogszabály: 35/2016. (IX. 27.) NGM rendelet
a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról
Hatályát vesztett,
korábbi átültető magyar jogszabály
8/2002. (II. 16.) GM rendelet a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések, védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról
Az irányelvhez harmonizált szabványok aktuális listája: Szabványlista
Az oldalon a „Publications in the Official Journal” (Megjelentetések a Hivatalos Lapban) szöveg alatt a kis négyzetek közül a HU-ra kattintva PDF formában, magyar nyelven jön fel az aktuális lista.
Szakterület oldala az Európai Bizottság honlapján: ATEX oldal

2016.10.12-i dátummal lép hatályba a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 35/2016. (IX. 27.) NGM rendelet. Ez a rendelet a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról, 2014. február 26-i 2014/34/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

A potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 8/2002. (II. 16.) GM rendelet hatályát veszti.

A potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések és védelmi rendszerek vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 8/2002. (II. 16.) GM rendeletnek megfelelő és 2016. április 20-a előtt forgalomba hozott termékek forgalmazhatók és üzembe helyezhetők.

Szakterület rövid leírása

E termékek körét a 35/2016. (IX. 27.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) határozza meg. A NGM rendelet a 2014/34/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvet ülteti át a magyar jogrendbe.

A tárgykörbe tartozó berendezéseket rövid megnevezéssel robbanás biztos (rövidítve: rb-s) berendezéseknek nevezzük. A potenciálisan robbanásveszélyes környezet olyan környezet, melyben gyúlékony gázok, gőzök, ködök vagy porok levegővel való elegye kialakulhat. A 2014/34/EU irányelvet szokás ATEX irányelvként is hívni. Az ATEX a robbanásveszélyes környezet francia megnevezéséből (ATmosphères EXplosibles) származó mozaikszó.

A Hatóság feladatkörébe az NGM rendelet 3. § 26. pontjában meghatározott ún. II. alkalmazási csoportba tartozó berendezések, védelmi rendszerek tartoznak. Ezek olyan robbanásbiztos berendezések, melyeket nem bányákba szántak. Az I. alkalmazási csoportba tartozó berendezések piacfelügyeletével a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal foglalkozik.

A robbanás biztos berendezéseken a CE-jelölésen túl fontos kötelező jelölés a hatszögbe zár Ex jelölés:

Kapcsolódó jogszabályok:

A GM rendelethez kapcsolódik a 3/2003. (III. 11.) FMM-ESzCsM együttes rendelet a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben levő munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeiről.

A technológia kiválasztása során, elemezni kell a leválasztandó anyag összetételét, amennyiben ezek az anyagok bármelyike az elszívás során ATEX-es környezetet igényel, úgy az eszközválasztást a robbanás biztos eszközválasztékból kell kialakítani. Szűrők esetében ez általában antisztatikus egységet, ventilátorokra vonatkoztatva szikraképződés mentes, szűrőházak és ciklonok tekintetében robbanóablakkal felszerelt továbbá hő és nyomásérzékelővel ellátott egyéb biztonsági berendezések működését elindító, mint például halogénnel vagy porral-oltó illetve a csőrendszer védelmében különböző záró szelepeket tartalmaz. Mindezek az eszközök, ha a robbanást esetleg nem is tudják elkerülni, de a keletkező károkat minimalizálni hivatottak.

ATEX-es leválasztó berendezés

Kérjen árajánlatot, információt!

Melyik termékünk, szolgáltatásunk után érdeklődik?

Az Ön adatai:

Üzenet szövege:

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Szolgáltatásaink

Szűréstechnológiai termékeink, ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések forgalmazása mellett az Indufil Kft. különböző szolgáltatásokkal, mérnöki/gazdasági tanácsadással, technológia tervezéssel és a komplett szűréstechnológia kivitelezéssel áll partnerei rendelkezésre.

Filtermanagement »

Partnereink számára a termelés igényehez szinkronizáltan raktározzuk a szükséges filtereket, kellékeket és ütemezetten, vagy just in time szállítjuk. A pontos filter logisztika mellett a felmerülő karbantartási, minősítési és mérési feladatokat is elvégezzük.

Tervezés, kivitelezés »

Új szűréstechnológiai probléma? Mérnök kollégáink segítenek kiválasztani, majd megtervezni az igénykehez illeszkedő szűréstechnológiát, illetve igény szerint vállaljuk a kivitelezés lebonyolítását is rövid határidővel.

Hulladékkezelés »

Szakértő csapatunk sokéves tapasztalattal vállalja használt szűrőbetétek kiszerelését, gyűjtését, elszállítását, tisztítását vagy semlegesítését.

Érdeklik
a részletek?

Kedvező költségek, rugalmas-, gyors kiszolgálás, korrekt árak, szakértő segítség, megbízható szerviz, karbantartás!

Kérjen árajánlatot!

Tovább az ajánlatkéréshez
 

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »