Menüpontok

ATEX direktíva a gyakorlatban

 

Az ipari megmunkálás során sok melléktermék keletkezhet, amelyek esetenként robbanóképes közeget képeznek. Vannak, olyan alapanyagok is, melyek kezelésénél az előírásoknak megfelelően kell eljárni. A potenciálisan robbanásveszélyes területeket értékelni kell. Ezeket zónáknak nevezzük.

 

Mivel a robbanást három tényező határozza meg, az oxigén jelenléte, az éghető anyag (ez lehet gáz, gőz , köd vagy veszély okozó koncentrációban lévő por) illetve a gyújtóforrás, így bármelyik tényező kizárásával a robbanás elkerülhető.
Azt a teret, ahol a potenciális robbanás elképzelhető szakmai szemmel elemezni kell és zónába kell sorolni. A zónabesorolás gázok és porok esetén alapjaiban megegyezik, de más szempontok szerint történik és jelölésük is különböző. Az ATEX direktíva követelményeket támaszt a gyártóval (ATEX 114-2014/34/EU) és az üzemeltetővel (ATEX 137- 99/92/EG) szemben is. Ezeket támasztják alá a magyarországi vonatkozó rendeletek is. Első esetben a 35/2016 (IX.27) NGM és a 3/2003 (III.11) FMM ESZCSM. Ez alapján a gázok és porok három alkalmazási kategóriába sorolhatók. Gázok esetében a jelölés G (gas), porok esetében D (dust). A jelölés három kategóriába sorolja ezeket az anyagokat jelölése arab szám (1-3). A kategóriákhoz zónákat rendelhetünk, ezek a veszélyes térben jelen lévő robbanásveszélyes anyagok gyakoriságára és időtartamára vonatkoztathatóak.

  • 0 Zóna (Gáz), 20 Zóna (por): >1000 óra / év
  • 1 Zóna (Gáz), 21 Zóna (por): 10<…<1000 óra / év
  • 2 Zóna (Gáz), 22 Zóna (por): <10 óra / év

Ezen besorolás, valamint a légtérben jelenlévő anyagok fizikai és kémiai vizsgálata alapján kiválaszthatóak a robbanás biztos térben alkalmazott berendezések.

Ezek a berendezések széles spektrumban mozognak. Lehetnek villamos és nem villamos berendezések.
Az ATEX potenciális gyújtóforrásnak minősítheti ezeket az eszközöket. Az első és legfontosabb dolog tehát, ezen gyújtóforrások elemzése. A tanúsító intézetek meghatározzák, milyen zónába, milyen berendezés használható. 0-s zónába csak 1-es kategóriájú eszközt használhatok. Minden eszköz egyedi védelmi szintre alkalmas ezt EPL-nek nevezzük és a,b,c számmal jelöljük. A védelem többféleképpen megvalósulhat, de minden esetben a robbanást okozó három tényező közül valamelyik kizárására törekszünk. Ez a másodlagos védelmi intézkedések közé sorolhatóak. A harmadlagos védelem a már bekövetkezett robbanás hatásait igyekszik csökkenteni, a robbanási nyomásnak ellenálló építésmód, a nyomás lefúvatása pl.: hasadó ablakokkal illetve egyéb intézkedésekkel, amelyek a veszélyhelyzetet mérsékelhetik.
Fontos, hogy minden területen teljes értékű megfeleltetés legyen illetve a munkaterület teljes időtartalma alatt biztosítható legyen ennek fenntartása.

Cégünk vállalja:

  • projekt menetrend egyeztetése (RB megfeleltetés)
  • robbanásveszélyes zónabesorolás koncepcionális elfogadtatása
  • adatgyűjtés (zónabesorolások, készüléklista, tanúsítványok, karbantartási lapok)
  • tervezés előkészítés, szállítási tételek beazonosítása, RB-s eszközök kereskedelme
  • a cég HSE keretrendszerének harmonizálása, annak alkalmazhatósági megfogalmazása és megfeleltetés
  • GAP és rizikó analízis

Kérjen árajánlatot, információt!

Melyik termékünk, szolgáltatásunk után érdeklődik?

Az Ön adatai:

Üzenet szövege:

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Szűrő elemek, berendezések

Kínálatunkban megtalálhatóak az ipari szűrési feladatoknál használt leggyakoribb szűrő elemek, kompakt szűrő cellák, modulok, szűrő médiák és a por-, olajködleválasztó berendezések.

Porleválasztás »

A porleválasztás széles palettája az egyszerűbb porzsákoktól a szűrő panelekig, szűrő patronokig.

Légszűrés »

A tiszta környezeti levegő alapkövetelmény: panelszűrők, kompakt szűrők, táskás szűrők és tisztatér szűrők is a kínálatban.

Folyadékszűrés »

A fém szűrőgyertyák, szűrőgyertyáktól a folyadékszűrő zsákokon át a kerámia menbránszűrőkig mindenre van megoldásunk.

Folyamatszűrés »

Számos ipari folyamat kötelező eleme a szűrés: szűrőmédiák, turbina szűrők, szűrőgyertyák, membrán szűrők.

Szűrőberendezések »

Ipari porleválasztó és olajköd leválasztó berendezések széles teljesítménytartományban.

 

Letölthető katalógus

Szűréstechnikai termékeink, szűrőink, szűrőmegoldásaink, kapcsolódó szolgáltatásaink tekintetében az alábbi pdf formátumú prospektus, katalógus, szakmai információ tölthető le oldalunkról.

Indufil általános prospektus

Magyar nyelvű prospektusunk, a cég adatain túl a főbb szűréstechnikai termékcsoportokat tartalmazza.

Letöltöm »

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »