Menüpontok

Száraz csőtisztító berendezés

Légtechnikai rendszereknél (legyen az komfort vagy technológiai elszívás) a csőrendszer, amely a levegő illetve a szennyeződés szállításáért felelős idővel bekoszosodik. Első esetben a kültérről beszívott friss levegő portartalma miatt, második esetben a szállítandó szennyeződés rakodhat le a csövek belső felületén. A berendezések élettartalmának növelésére valamint a levegő minőségének fenntartása céljából időnként szükségszerűen tisztítani kell a rendszert. Ennek a feladatnak az ellátására alkalmas az a berendezés, amelyet röviden ismertetnénk.


A berendezés négy fontosabb részre bontható, amelyből kettő a felmérést biztosítja további kettő pedig a takarításban játszik szerepet.

1. Inspekciós robot, feladata a csőrendszer szennyeződéseinek felmérése. A robot videó felvételt készít haladás közben, amelyet mikro sd kártyára rögzíthetünk. Realtime betekintésre is lehetőséget ad a berendezéshez csatlakoztatható monitor. A robot 20 méteres kábelt húz maga után, ami a kézi vezérlőhöz, a számítógéphez illetve a monitorhoz küld jelet. Ez a kábelhossz behatárolja a feltérképezni kívánt csőhosszt, ezért a rendszert 20 méterenként tisztítóajtókkal kell ellátni. A robot méreteinek függvényében a legkisebb átmérő ahova beküldhető 20 cm, az ennél kisebb keresztmetszetű csövek vizsgálatát endoszkóp kamera segítségével végezhetjük. Az inspekciós robot elől és hátul is el van látva egy-egy kamerával és egy-egy Led lámpával, amelyeket a kezelő, vezérlő segítségével irányíthat. A robot fel van szerelve a csíramentesítéshez szükséges fertőtlenítő anyag kijuttatására képes egységgel is.
2. Csőtisztító robot, feladata a csőrendszer tisztítása. Kör-keresztmetszetű és négyszög-keresztmetszetű csatornákban is használható. Amennyiben ezek szűkületeket vagy könyökidomokat tartalmaznak csak akkor képes dolgozni, ha ezek nagyobbak, mint 40 cm, illetve vízszintes elhelyezkedésűek, egyéb esetben a később ismertetendő DC4-es csőtisztító berendezés alkalmazására van szükség. A csőtisztító robot is fel van szerelve video rögzítésre alkalmas kamerarendszerrel és egyedi világítással továbbá fertőtlenítő adapterrel.
3. DC4 csőtisztító rendszer, feladata a különböző átmérőjű csőhálózatok tisztítása. Felépítését tekintve három fő részből áll. A működtetést biztosító alukofferben elhelyezett motorból, (amelynek fordulatszáma és iránya is változtatható a vezérlő panel segítségével, illetve az esetleges elakadások kiküszöbölésére egy impulzus generátor is integrálva van), egy 30 méteres kábelből, (amelyben elhelyezésre került a kefét mozgató adapter, a video jelet továbbító vezeték és a fertőtlenítéshez használható csőrendszer) valamint egy cserélhető kör alakú keféből. Utóbbi különböző anyagok eltávolítását teszi lehetővé, ezért adekvát kialakítású három feladattól függő anyagválasztékban elérhető. Ezek felsorolás szerűen nejlon, polipropilén és karbonszálas kivitelűek.
4. Endoszkóp kamera, feladata a felmérés és a bizonyítható eredményesség igazolása. Általában a 20 cm-nél szűkebb keresztmetszetű rendszerek vizsgálatára használható, de minden egyéb esetben is alkalmazható.
Az eszköz nem alkalmas olajos, zsíros szennyeződések eltávolítására. A tisztítási folyamat környezetkárosítás nélkül elvégezhető. A csőrendszert 20 méteres osztásokban le kell szakaszolni. A forgó kefe maga előtt tolja a szennyeződéseket, amelyet egy nyeregidom beépítésével a ventilátor az erre a célra kialakított egységbe továbbít. Utóbbi lehet szűrőzsák vagy szűrővel ellátott konténer. A leválasztott szennyeződés veszélyes anyagnak minősül, ezért gondoskodni kell a termikus megsemmisítésről. A tisztítási folyamatot addig kell ismételni, amíg az elvárt tisztasági fokozatot el nem érjük, ezután következhet az esetleges csíramentesítés. Ez általában csak a komfort rendszerekre vonatkozik technológiai elszívásnál ez a lépcső elhanyagolható.


Munkafolyamatok sorrendisége:

  •  Felmérés

  A felmérés során meghatározandó a csőrendszer mérete. A méretezés elvégezhető épületgépészeti tervrajzok alapján is, de ajánlatosabb a rendszer teljes felmérése az átmérők, valamint a csőhálózat hosszának meghatározásával, beleértve az idomok elhelyezkedését is. A felmérés részét képezi a csőrendszer belső feltérképezése is az endoszkóp kamera és az inspekciós robot segítségével. Mindezeket az ismereteket kiegészítendő a komfort rendszereknél egy akkreditált vagy független szervezet vizsgálata, amely a csíraszám mennyiségét és minőségét hivatott meghatározni. Ezt az ellenőrzést a tisztítás után is el kell végezni, mert a video felvételek mellett ezzel bizonyítható az eredményesség. Miután felmérésre került a rendszer következik a tisztítási terv kidolgozása. Ebben helyet kap a folyamat végrehajtásához szükséges szerelési pontok (nyeregidom, kivágási pontok, szerelőajtók, szétszerelési pontok) elhelyezése. A felmérés során derül ki az is milyen egyéb gépekre illetve eszközökre van szükség a feladat ellátásához, ezek felsorolása a teljesség igénye nélkül: létra, állvány, emelőgép, kompresszor, ipari-porszívó stb. A felmérés a munka megrendelése esetén beépül a végső árkalkulációba. Egyéb esetben kiszámlázásra kerül.

  •  Ajánlatkészítés

Az ajánlatkészítés során a felmérésben ismertetett eljárások segítségével meghatározható a munkaidőkeret, a szakaszolások száma, a beépítendő tisztítóajtók száma, az alkalmazott eljárás (csőátmérőtől függ, hogy robottal vagy DC4-el végezhető). A tisztítási folyamat során a kefék kopnak, ezért ezekhez kapcsolódó amortizációs költségek jelentkeznek, ez szintén számlatétel. Az ajánlattételeket bővíti az esetleges állvány és emelőgép használat, üzemanyag és szállásköltség, továbbá az ártalmatlanítás díja. Komfort rendszerek esetében a fertőtlenítőszerek, védőeszközök ára.

  •  Munkavégzés

Ennek során a tisztítási tervben meghatározott helyeken szerelési pontokat kell kialakítani. A munkavégzés során zárt védőruházat, sisak, porálarc, védőszemüveg viselése kötelező. A csőrendszer felfújható ballonokkal leszakaszolandó, hogy a tisztítási folyamat során ne szennyeződjön. Az elszíváshoz elszívó pontokat kell létesíteni, amelyek 20 méter távolságra helyezkednek el a szerelési pontoktól. A csőrendszer egyes elemeit nyeregidomokkal kell helyettesíteni, amihez a ventilátor szívóoldali csőcsatlakozása rögzíthető. Ezt az idomot 20 méterenként a hálózat méretének figyelembe vételével újra és újra fel kell szerelni, függetlenül attól, hogy a tisztítást robottal vagy előtoló szárral végezzük.

  • Átadás-átvétel

Az átadás-átvétel során, a megrendelt tisztítás hatékonyságának alátámasztására ismételt levegőminőségi vizsgálatok szükségesek. Ezeket egészítik ki az endoszkóp kamera és az inspekciós robot felvételei. Így az eredményesség hitelt érdemlően bizonyítható.

 

Kérjen árajánlatot, információt!

Melyik termékünk, szolgáltatásunk után érdeklődik?

Az Ön adatai:

Üzenet szövege:

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Érdeklik
a részletek?

Kedvező költségek, rugalmas-, gyors kiszolgálás, korrekt árak, szakértő segítség, megbízható szerviz, karbantartás!

Kérjen árajánlatot!

Tovább az ajánlatkéréshez

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »