Menüpontok

Keretes prés sósav semlegesítéshez

A sósavat a  vegyiparban reagensként használják olyan anyagok tömegtermelése során, mint a vinil-klorid (melyből PVC-t állítanak elő), valamint a metilén-difenil-diizocianát (MDI) és toluol-diizocianát (TDI) – utóbbiak a poliuretán gyártásának alapanyagai.

 

Számos kisebb mennyiséget igénylő alkalmazása is van: többek között háztartási tisztítószer, vízkőoldó, de felhasználják zselatin és más élelmiszer-adalékok gyártása során, kazánkő eltávolítására és bőrfeldolgozáshoz is. A világ éves sósavtermelése mintegy 20 millió tonna.
Különböző vegyipari folyamatok során is keletkezhet sósav, ha ez nem a technológia része, akkor mint melléktermék kerül további feldolgozásra. A sósav semlegesítésére általában vagy lúgokat használnak vagy nátrium és kalcium, magnézium tartalmú vegyületeket. Esetünkben kálcium-karbonátot vagyis mészkövet. A semlegesítés során mészkőport adagolnak a sósavas oldathoz.

 

Keretes prés

 

2CaCo3 + 2HCl -> 2 CaCl2 + 2 H2Co3
A folyamat során a mészkőporból CaCl2 só keletkezik és szénsav, ami gyenge savnak minősül. A semleges pH beállításához további mésztejet adagolnak. A folyamatot illetve a szűrés hatékonyságát polielektrolitok, úgynevezett flokkuáló, pelyhesítő szerek alkalmazásával növelhetjük. Ezek adagolásával a kiváló pelyhek összekapcsolódnak és nagyobb méretű konglomerátumokat alkotnak, így a szűrlet tisztább lesz, szinte víz tiszta.
A berendezés lelke a préslapok sorozata, amelyeket úgynevezett préskendővel borítanak be, a kendők anyaga alkalmazás függvénye, áteresztő képességük különböző lehet. Kiválasztására különösen figyelni kell a megfelelő szűrési teljesítmény illetve finomság elérése érdekében. Az általunk telepített berendezés 147 dm3 térfogatú belső üregekkel rendelkezik, 20-40 perc alatt feltölthető. A keretek nyitásakor a préslapok között a leváasztott anyag úgynevezett pogácsákba rendeződik, ezek eltávolítása és a préskendők megtisztítása után újra kezdhető a szűrési folyamat.

Ez a hír másokat is érdekelhet! Oszd meg!

Segíthetünk?

Kérdése van?

Visszahívjuk!

Adja meg telefonszámát, kollégáink hamarosan visszahívják önt!

Szűrő elemek, berendezések

Kínálatunkban megtalálhatóak az ipari szűrési feladatoknál használt leggyakoribb szűrő elemek, kompakt szűrő cellák, modulok, szűrő médiák és a por-, olajködleválasztó berendezések.

Porleválasztás »

A porleválasztás széles palettája az egyszerűbb porzsákoktól a szűrő panelekig, szűrő patronokig.

Légszűrés »

A tiszta környezeti levegő alapkövetelmény: panelszűrők, kompakt szűrők, táskás szűrők és tisztatér szűrők is a kínálatban.

Folyadékszűrés »

A fém szűrőgyertyák, szűrőgyertyáktól a folyadékszűrő zsákokon át a kerámia menbránszűrőkig mindenre van megoldásunk.

Folyamatszűrés »

Számos ipari folyamat kötelező eleme a szűrés: szűrőmédiák, turbina szűrők, szűrőgyertyák, membrán szűrők.

Szűrőberendezések »

Ipari porleválasztó és olajköd leválasztó berendezések széles teljesítménytartományban.

Érdeklik
a részletek?

Kedvező költségek, rugalmas-, gyors kiszolgálás, korrekt árak, szakértő segítség, megbízható szerviz, karbantartás!

Kérjen árajánlatot!

Tovább az ajánlatkéréshez
 

Letölthető katalógus

Szűréstechnikai termékeink, szűrőink, szűrőmegoldásaink, kapcsolódó szolgáltatásaink tekintetében az alábbi pdf formátumú prospektus, katalógus, szakmai információ tölthető le oldalunkról.

Indufil általános prospektus

Magyar nyelvű prospektusunk, a cég adatain túl a főbb szűréstechnikai termékcsoportokat tartalmazza.

Letöltöm »

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »