Menüpontok

EPA, HEPA, ULPA ipari tisztatér szűrők

A levegő szűrés hatékonysága tekintetében közismertek a HEPA szűrők, amelyeknek első működő egységei a II. világháború idején Amerikában láttak napvilágot. Az első HEPA szűrőket az 1940-es években fejlesztették ki az Atomenergia Bizottság számára, a Manhattan Project részeként, hogy az akkor még részben ismeretlen radioaktív szennyeződéseket tudják szűrni.

 

A levegő szűrés hatékonysága tekintetében közismertek a HEPA szűrők, amelyeknek első működő egységei a II. világháború idején Amerikában láttak napvilágot. Az első HEPA szűrőket az 1940-es években fejlesztették ki az Atomenergia Bizottság (AEC) számára, a Manhattan Project részeként, hogy az akkor még részben ismeretlen radioaktív szennyeződéseket tudják hatékonyan szűrni.  A technológiát a 2. világháború idején tökéletesítették, majd engedélyezték a szélesebb körű alkalmazását. Először kórházi műtőkben használták, majd olyan üzemekben, ahol tökéletesen steril környezetre volt szükség, pl. gyógyszer- és számítógépalkatrész-gyárakban. A HEPA szűrők ma már az élet, az ipar minden területén, repülőgépeken, az űrtechnológiában, de a háztartásokban is használatban vannak, ma már a komolyabb porszívók is HEPA szűrőkkel rendelkeznek.

Mit szűrnek a HEPA szűrők?

A HEPA szűrők, High Efficiency Particulate Air-filters (Nagy hatékonyságú szemcse légszűrők) képesek a rajtuk átáramló levegőből a 0.3 μm-nél (3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket a szűrő kategóriájától függően 85 - 99.999995% -ban kiszűrni, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseknek pedig a 100%-ban  eltávolítani, szűrni.
Ahhoz, hogy legyen összehasonlítási alapunk, nézzük a levegőben általában előforduló szennyeződések nagyságát mikrométerben(a mikrométer a méter egymilliomod része):

vírusok 0,01 - 0,4 μm
cigarettafüst és az aeroszolok 0,01 - 1 μm
baktériumok 0,5  - 5 μm
spórák 5 - 15 μm
poratka ürülékének mérete 0.5-50 μm
köd 15 -150 μm
finom homok 60 - 200 μm
konyhasó 100 μm

Lebegőanyag szűrők kategórizálása

A szellőztetésnél, levegőszűrésnél alkalmazott szűrők kategórizálása mint általában különböző Európában hatályos szabványok szerint történik. A durva és finom porok az EN 779 szabvány szerint, a lebegő anyag (EPA, HEPA, ULPA) szűrők pedig az EN 1822 szabvány szerint kerülnek osztályozásra és kategorizálásra.

Szűrőkategória/osztály Leválasztási fok Átengedési fok 
EPA(efficient particular airfilter) szűrők    
E10 85 % 15 %
E11 95 % 5 %
E12 99,5 % 0,5 %
HEPA(High efficiency particular airfilter) szűrők    
H13 99,95 % 0,05 %
H14 99,995 % 0,005 %
ULPA(Ultra Low Penetration Airfilter)  szűrők    
U15 99,9995 % 0,0005 %
U16 99,99995 % 0,00005 %
U17 99,999995 % 0,000005 %

Mi a HEPA szűrők felépítése?

A HEPA lebegőanyag szűrők esetében a szűrőanyag a legtöbb esetben valamilyen kompozit, vagy fém keretre van szerelve, aminek alapvetően praktikus, használati okai vannak. A szűrőanyag általában valamilyen mikroüvegszál, mikro üvegszálból készült paplan vagy hasonló üvegszál szövetet tartalmazó kompozit megoldás.

HEPA, ULPA szűrők alkalmazási területei

A HEPA szűrőket azokon a területeken használjuk ahol a levegőből már nem csak a port és a durva szemcséket akarjuk kiszűrni, hanem a polleneket, finomszemcséket is. A szűrőanyag finomságától függően a baktériumokat, mikroszemcséket ( 0,4 mikron ) is magában tartja, így steril helységek levegőbefúvásánál is ezt alkalmazzuk.

  • tisztatér
  • steril helyiségek
  • kórházak
  • gyógyszergyárak
  • mikroelektronikai gyárak

További információk » Tisztatér szűrők, HEPA szűrők

Ez a hír másokat is érdekelhet! Oszd meg!

Szűrő elemek, berendezések

Kínálatunkban megtalálhatóak az ipari szűrési feladatoknál használt leggyakoribb szűrő elemek, kompakt szűrő cellák, modulok, szűrő médiák és a por-, olajködleválasztó berendezések.

Porleválasztás »

A porleválasztás széles palettája az egyszerűbb porzsákoktól a szűrő panelekig, szűrő patronokig.

Légszűrés »

A tiszta környezeti levegő alapkövetelmény: panelszűrők, kompakt szűrők, táskás szűrők és tisztatér szűrők is a kínálatban.

Folyadékszűrés »

A fém szűrőgyertyák, szűrőgyertyáktól a folyadékszűrő zsákokon át a kerámia menbránszűrőkig mindenre van megoldásunk.

Folyamatszűrés »

Számos ipari folyamat kötelező eleme a szűrés: szűrőmédiák, turbina szűrők, szűrőgyertyák, membrán szűrők.

Szűrőberendezések »

Ipari porleválasztó és olajköd leválasztó berendezések széles teljesítménytartományban.

Szolgáltatásaink

Szűréstechnológiai termékeink, ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések forgalmazása mellett az Indufil Kft. különböző szolgáltatásokkal, mérnöki/gazdasági tanácsadással, technológia tervezéssel és a komplett szűréstechnológia kivitelezéssel áll partnerei rendelkezésre.

Filtermanagement »

Partnereink számára a termelés igényehez szinkronizáltan raktározzuk a szükséges filtereket, kellékeket és ütemezetten, vagy just in time szállítjuk. A pontos filter logisztika mellett a felmerülő karbantartási, minősítési és mérési feladatokat is elvégezzük.

Tervezés, kivitelezés »

Új szűréstechnológiai probléma? Mérnök kollégáink segítenek kiválasztani, majd megtervezni az igénykehez illeszkedő szűréstechnológiát, illetve igény szerint vállaljuk a kivitelezés lebonyolítását is rövid határidővel.

Hulladékkezelés »

Szakértő csapatunk sokéves tapasztalattal vállalja használt szűrőbetétek kiszerelését, gyűjtését, elszállítását, tisztítását vagy semlegesítését.

Érdeklik
a részletek?

Kedvező költségek, rugalmas-, gyors kiszolgálás, korrekt árak, szakértő segítség, megbízható szerviz, karbantartás!

Kérjen árajánlatot!

Tovább az ajánlatkéréshez

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »