Menüpontok

Energia hatékonyság, költség megtakarítással

Napjainkban egyre nagyobb szerepet játszik az energia, és az energiahatékonyság. Nagyüzemek esetében az újragondolt folyamatok hatalmas mértékű megtakarításokat eredményezhetnek. Ennek szellemében indult projektünk, ami a leválasztó berendezések sűrített levegős ellátását hivatott energia-hatékonnyá tenni.

 

Az ipari magasnyomású levegő előállítása során elszivárgó, felhasználatlan és felhasználhatatlan extra mennyiség szabályozására, csökkentésére és/vagy megszüntetésére tettünk kísérletet. Ez az elszivárgó, termelésben meg nem jelenő extra levegő a kompresszorház üzemidejét, ezzel működtetési költségeit jelentősen megnövelte.

 

Megoldásként minden felhasználói helyhez egy mágnes-szelepet és annak vezérlését építettük be. A központi irányító teremből, minden elektromosan vezérelhető berendezés indítható. Innen jött az ötlet, hogy extra PLC vezérlés és program átírás helyett, a leválasztó berendezések cellás adagolóját, ami már PLC vezérlés alatt áll használjuk a szelepek nyitására és zárására. Amikor a leválasztót elindítják, az adagolók is elindulnak. (Külön is vezérelhetők, programon belül.) A cellás adagolónak kiküldött vezérlő jelet ezután két formában használtuk fel. Első esetben, amikor a vezérlő jelet 24 V-os jelátadó továbbította, a kapcsolószekrényben azonosítottuk majd a szelep vezérlését ehhez a jeladóhoz kötöttük. Második esetben, ahol a vezérlőjelet csak 230 V feszültségen találtuk meg, transzformátorokat alkalmaztunk. Az átalakító egység 24 V feszültségre transzformálta a jelet. A 24 V-os feszültséget pedig már fel tudtuk használni a mágnes tekercsek nyitására/zárására. Ezzel elértük, hogy a porleválasztók csak működésük során kapjanak sűrített levegős betáplálást. Állásidő alatt már nem voltak állandó levegővel ellátva, a kompresszor a puffer-tartályba tudott dolgozni, az átfolyó rendszer helyett.
A megrendelő részéről, a régi fémcsöves hálózatot, Rilsan csővel váltották ki, hogy addig se szökjön el a megtermelt levegő, amíg a berendezésekhez érkezik. A légtömörség meghozta a kívánt eredményeket. A kompresszor üzemideje csaknem a felére csökkent. A gyár részéről számításaink szerint egy hónap alatt megtérült a beruházás.

Ez a hír másokat is érdekelhet! Oszd meg!

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »