Menüpontok

Elektrosztatikus leválasztó csere

Hazánk egyik legnagyobb autóipari gyárában, cseréltünk elektrosztatikus olajköd leválasztókat.

 

Erre azért volt szükség, mert az elmaradt üzemszerű karbantartások miatt a korábbi berendezések gyakorlatilag tönkrementek. Az elektrosztatikus leválasztók egyik nagy előnye, hogy a szűrőrendszer minden eleme tisztítható, de vannak olyan extrém esetek, amikor mindenképpen cserélni kell őket.
A karbantartás hiányában a zsírszűrő feltelítődik, az ionizátor szálai bekormozódnak és a kollektor lamellái is elszíneződnek. A probléma akkor jelentkezik, amikor ezek a szennyeződések ráégnek a fém lamellákra, mert az eszköz így funkcióját veszti.
A leválasztás a részecskék ionizálásával kezdődik, ebben az esetben nagyfeszültségű alacsony áramerősségű ionizátor a beáramló részecskéket polarizálja, töltéssel látja el, ezek a részecskék pedig a kollektor ellentétes pólusán kiválnak a légáramból. Esetünkben a berendezés elektromos részeire ráégett a korom, ami szigetelő anyagként viselkedett, mivel a ventilátor még működött az elszívott olajköd „akadálymentesen” távozhatott a berendezésből, mindenfajta leválasztás nélkül. Mire a pótalkatrészek bekerültek a ventilátor is megadta magát, ezért komplett berendezést kellett cserélni.
Az elektrosztatikus leválasztó egy forgácsoló megmunkáló kamrához csatlakozik. A folyamat PLC-vel szabályozott, a munkadarab megmunkálásakor a PLC jelet küld a ventilátornak és megkezdődik az elszívás. Az indító és a lekapcsoló jel között a ventilátor felpörög, eléri a munkapontot, majd leáll. Sajnos ez a metódus ciklikussá teszi a rendszert a munkapont eléréséig és a leállásig kisebb légsebességgel és kevesebb térfogatárammal szállítja olaj levegő keveréket. A megfelelő szint eléréséig az olaj a csőrendszerben is felhalmozódhat.
Rendszeres karbantartás esetén az ionizátor és a kollektor fém színű, az ionizátor szálai nem tartalmaznak kormot, amennyiben mégis ezt látjuk, be kell avatkoznunk az üzemszerű működés biztosítása érdekében. A berendezés szűrőit ultrahangos mosóval tisztíthatjuk, fontos hogy, a detergens pH semleges legyen, mert egyéb esetben a szűrők felülete eloxálódik és ez a bevonat ugyanúgy viselkedik, mint a korom, szigetel. A koronakisülések eltűnnek. A zsírszűrőt cserélhetjük mosás helyett. Helyes karbantartás esetén a berendezés hosszú élettartalmú lesz.

Ez a hír másokat is érdekelhet! Oszd meg!

Szolgáltatásaink

Szűréstechnológiai termékeink, ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések forgalmazása mellett az Indufil Kft. különböző szolgáltatásokkal, mérnöki/gazdasági tanácsadással, technológia tervezéssel és a komplett szűréstechnológia kivitelezéssel áll partnerei rendelkezésre.

Filtermanagement »

Partnereink számára a termelés igényehez szinkronizáltan raktározzuk a szükséges filtereket, kellékeket és ütemezetten, vagy just in time szállítjuk. A pontos filter logisztika mellett a felmerülő karbantartási, minősítési és mérési feladatokat is elvégezzük.

Tervezés, kivitelezés »

Új szűréstechnológiai probléma? Mérnök kollégáink segítenek kiválasztani, majd megtervezni az igénykehez illeszkedő szűréstechnológiát, illetve igény szerint vállaljuk a kivitelezés lebonyolítását is rövid határidővel.

Hulladékkezelés »

Szakértő csapatunk sokéves tapasztalattal vállalja használt szűrőbetétek kiszerelését, gyűjtését, elszállítását, tisztítását vagy semlegesítését.

Érdeklik
a részletek?

Kedvező költségek, rugalmas-, gyors kiszolgálás, korrekt árak, szakértő segítség, megbízható szerviz, karbantartás!

Kérjen árajánlatot!

Tovább az ajánlatkéréshez

Kapcsolat

Szűréstechnika

Ipari, professzionális szűréstechnológiai megoldások ipari szűrők, szűrőbetétek, kellékanyagok, szűrőberendezések, mérnöki szolgáltatások, tanácsadás szakértőktől.

Tovább »